Cum să filmezi o nuntă eficient.

 

Cum să filmezi o nuntă eficient.

Din experienţa de 12 ani pe care o am în producţia video şi film, se număra şi filmarea si editarea nunţilor.

Am sâ împărtaşesc cum anume realizăm filmarea şi editarea unei nunţi împreună cu cololegii mei.

Fiecare nuntă diferă de cealaltă, la fel diferă şi stilul de filmare şi montaj abordat de fiecare videograf.

Stilul nostru este unul dinamic, cu cat mai multa acţiune si merge inspre documentar. Din start vreau sa spun ca durata totala a unei nunţi este de aproximativ 1h 30min, maxim 2 ore, în varianta în care mirii cer sa fie cat mai mult.

Ideea este ca atunci cand cineva priveste materialul editat, sa fie captivat si sa nu fie tentat sa de fast forward. Am auzit des cum mirii au avut un after party cand au invitat pe unii din apropiaţi să vizioneze filmarea de la nuntă, şi foarte probabil aveau acea frică ca trebuie să stea pe canapea şi să se plictisească vreo 2 ore.

Vreau să cred că materialul final pe care il oferim mirilor este captivant chiar şi pentru apropiaţii lor.

Vreau să spun că nu filmez foarte multe nunţi aproximativ una pe lună în sezon.

 

Gata cu vorba multă, să trecem la treabă. Majoritatea nunţilor le filmăm cu 2 camere.

 

Cum începem:

Un cameraman merge la mireasă şi unul merge la mire.

La mireasă filmăm cadre de la machiaj şi coafor, şi ceea ce este foarte important este să punem intrebari deschise (la care să nu raspundă cu da sau nu) miresei cum ar fi:

Cum te simţi acum? Cum crezi că va decurge această zi? Spune-i cateva cuvinte mirelui. Fă-i o scurta declaraţie.

Această interacţionare cu mireasa este esentială, nu este deloc uşoară, avand in vedere stresul prin care trece, dar TREBUIE neapărat să fie comuncativă, asta ne va ajuta enorm la montaj.

 

La mire acasă filmăm pregătirile lui, cum se îmbracă, detalii cu accesoriile, cum interacţioneaza cu părinţii, tata sau prietenii lui în ajută cu butonii, mama îl ajută cu papionul, ideea e să fie cadre cu cei din jurul lui. La fel şi aici, îi punem şi mirelui intrebări de genul:

Cum ai dormit? Cum o să reacţionezi când o să o vezi astăzi pentru prima dată pe mireasă? Spune-i miresei cateva ganduri. Îi zicem mirelui, „Spune: Să fi pregătită, vin să te iau” sau „Abia aştept să te văd”.

De multe ori mirii nu ştiu ce să spună, şi de aceea le dăm câteva „texte” pe care să le rostească, acestea ne vor fi de mare folos la montaj.

Deasemenea îi întrebăm şi pe părinţi: Cum arată mirele astăzi? Îtrebări simple daca sunt deschişi să vorbească.

 

La mireasă acasă, pe când mireasa este îmbrăcată cerem permisiunea să intrăm in camera ei unde să luam câteva cadre cu ea cum se aranjeaza rochia şi o ajută domnişoarele de onoare mama. La fel şi aici punem câteva întrebări miresei, mamei şi domnişoarelor.

Un amănunt deosebit pe care l-am adoptat recent este filmarea în slowmotion, dacă permite camera. Aceste cadre sunt superbe. Aici trebuie să fie miscări exagerate, de exemplu mireasa face o pirueta, mirele împreună cu băieţii fac o mişcare anume către cameră, în general aceste cadre trebuie puţin regizate ca să iasă spectaculoase.

De obicei îmi place să le arat imediat dupa ce am filmat acel cadru, aceasta îi motivează să mai filmăm asemenea cadre pe parcursul zilei.

Cameramanul care filmează la mireasă va fi acolo cu mireasa, iar cameramanul care filmează la mire va merge cu alaiul, după naşi şi filmează ceea ce se petrece până ajunge la mireasă.

 

Ce anume filmăm şi ce nu este neapărat necesar. Bineînteles că se filmează discursul starostelui sau cum se mai spune MC, momentele cheie la fiecare locaţie. Dacă ai parte de un MC experimentat va şti să te atenţioneze cu câteva secunde înainte să inceapă discursul.

Câteva pe lânga discurs, luăm cateva detalii cu oamenii prezenţi in casa la mire, la naşi, cadre care vor fi inserate la montaj, in caz că sa mişcat camera sau este un zoom care trebuie acoperit.

 

Întâlnirea mirelui cu mireasa.

Aici vor fi ambii cameramani prezenţi şi filmarea va fi „multicam”. Stabilim cine va fi camera A care va avea cadru general, şi camera B va lua cadre strânse.

Aici aproape tot se filmează cu 2 camera simultan, exceptie când luăm câteva cadre şi detalii. Ne asiguram că ambele camere incep înregistrarea aproximativ în acelaşi timp şi ideal ar fi ca dupa ce dăm rec, fotograful sa ne ajute cu un flash, asta pentru sincronizare la montaj. Sincronizarea se poate face şi dupa audio, dar este bine să avem ambele variante disponibile.

Se filmeaza discursul MC-ului, iar apoi când mireasa pune florile în piept, doar camera A ia aceste cadre. Un sfat este ca mireasa să stea pe loc si pe rând sa vina la ea persoanele apropiate.

 

Când se iasa din casă la fel se filmează cu doua camere până când mirii mirii intră în maşini.

De obicei luam câteva cadre cand pleacă maşinile şi foarte puţin din coloana maşinilor. Nu ne agităm prea tare cu cadre din mers, mergem dacă se poate mai repede să ajungem la următoarea locaţie şi aşteptăm coloana.

 

Starea Civilă

 

Se filmează cu doua camere. Afara cum intră la primărie, cum intră în sală. Apoi ceremonia, camera A are cadrul general, iar camera B ia cadre strânse.

La final o camera ia câteva cadre cu invitaţii când îi felicită pe miri. Foarte puţine cadre, pentru că nu este nevoie de mai multe la montaj.

Important, ca mirii să spună cateva cuvinte, cum a fost să spuna „DA”, cum se sumt acum si ce urmează, ideea e să spună că mai au încă un pas să oficializeze cununia lor în faţa lui Dumnezeu.

 

Şedinţa foto

 

De cele mai multe ori NU filmez şedinţa foto cu invitaţii ci mergem direct la restaurant, si ne aranjăm in sala şi ne pregătim pentru intrarea mirilor.

În caz ca trebuie să merg împreuna cu fotograful şi să ajut la poze, probabil iau câteva cadre cu mirii, dar nu e neapărat necesar pentru stilul pe care îl abordăm.

 

La Restaurant

 

Până când apar mirii pregătim aparatura pentru filmarea în sala, pun la încărcat bateriile, şi luam cadre cu sala frumos aranjată, cadre interioare si exterioare cu locaţia. Deasemenea cateva cadre slowmotion cu decor şi detaliile interesante din sală.

Una dintre camere filmează cum ajung invitaţii în sală.

Intrarea mirilor, din acest moment aproape totul se filmează cu 2 camere simultan. Camera A cadrul general şi camera B cadre diverse, sau este pe SmoothCam, Steadicam.

Întotdeauna camera A trebuie sa filmeze ca şi cum ar fi doar o singură camera, pentru ca este camera de baza. Un amanunt foarte important, ca fiecare cameră să evite ca cealaltă să îi intre în cadru.

Comunicarea din priviri este esenţială pentru rezultate de calitate. De exemplu atunci când vrei să te repoziţionezi, trebuie să fi atent ca cealaltă camera să aiba un cdru bun, ca nu cumva fiecare să fie în mişcare şi să aiba cadre nefolositoare.

 

Petrecerea la restaurant dureaza aproximativ 8-9 ore, de aceea suntem selectivi la ce anume filmăm.

Încercăm să filmăm atunci când este mai multă lume pe ringul de dans şi este cât de cât interesant ceea ce se petrece.

Totul se filmeaza cu 2 camere, ne decidem că acest moment trebuie filmat şi merg ambele camere. Filmăm de obicei 1-2 minute dintr-o piesă, nu e necesar să filmăm mai mult pentru că oricum vom tăia la montaj.

Pentu momentele speciale care se întâmplă se filmează tot.

Dacă se fură mireasa camera B pleacă cu ei, iar camera A rămâne în sală şi filmează doar dacă se petrece ceva foarte interesant.

 

Interviuri

 

Una dintre semnăturile noastre sunt interviuri cu invitaţii, apropiaţii mirilor.

Aceste interviuri adaugă o mare valoare filmului final.

Cum procedăm:

Pe la mijlocul petrecerii începem să vorbim cu invitaţii mai apropiati mirilor şi îi invitam afară unde este linişte şi punem câteva întrebări de genul: „Spune o intâmplare comică pe care ai avut-o cu mireasa, sau mirele”, „Ce vrei să le urezi mirilor?”. Invităm pe parinti, naşi, domnişorii de onoare, prieteni.

Este dificil să obtinem interviuri de calitate, dar merită efortul.

 

Spre finalul serii îi invităm pe miri să spuna cateva cuvinte, cum a decurs ziua lor.

 

Acestea sunt câteva idei despre cum filmez la nuntă împreună cu echipa.

 

Citeşte articolul despre „Cum să editezi o nuntă într-un mod dinamic şi atractiv de privit”

 

 

About admin

One comment

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *